Bokomslag

ETT LIV I KONSTEN
ARNE KLINGBORG & ANTROPOSOFIN
EN BIOGRAFI

Författare:Berit Frøseth
Förlag:Lassbo förlag
Språk:Svenska
Utgivningsdag:2022-02-06
Genre:Biografi
Format:Inbunden
Antal sidor:544
Vikt:ca 920g
Dimensioner:155 x 220 x 45 mm
SAB:Ibz Klingborg, Arne
ISBN:9789198660982
Pris (SEK):350,00 kr + frakt 49,00 kr inkl. moms
Finns i lager! - Köpvillkor

Detta är berättelsen om konstnären Arne Klingborg (1915–2005): målare och antroposof, trädgårdsmästare, utställningskurator och folkbildare.
Boken skildrar Arne Klingborgs liv från hans födelse 1915 fram till grundandet av Rudolf Steinerseminariet 1964. Redan som elev på Viggbyholmskolan, där man vårdade konstens betydelse i undervisningen, fick Klingborg impulser till skapande verksamheter senare i livet. På Konstakademin studerade Klingborg för Isaac Grünewald, men övergick successivt till ett allt starkare engagemang i Goethes färglära och Rudolf Steiners konstimpuls. En process som ledde till en omfattande verksamhet internationellt, tillsammans med en alltmer radikal syn på konstens uppgift och tanken om konst som instrument för social förändring.
I Viggbyholm samlades under tiden för andra världskriget flyktingar från flera europeiska länder. Bland dessa fanns en grupp färgstarka antroposofer. Boken lyfter fram Klingborgs roll som förgrundsfigur inom den antroposofiska rörel­sen i Sverige tillsammans med centrala pionjärer som inspirerat till banbrytande ”alternativa” idéer inom läkepedagogik, ekologiskt tänkande, waldorfpedagogik, konst och medicin. Klingborg var en lysande föredragshållare och konstpeda­gog. Hundratals människor har vittnat om hur han han öppnade konstens och antroposofins värld för dem, och hur han bidrog till förvandling i deras liv. Men få känner till vägen som formade honom till en betydelsefull personlighet inom svenskt kulturliv.